راهنمای دریافت گواهینامه ایزو

راهنمای دریافت ایزو (iso) برای آموزشگاه و مراکز آموزشی

افزایش آگاهی و کسب دانش از ارکان اصلی فرهنگ در هر جامعه به شمار می‌رود و کسب دانش جز از طریق آموزش امکان‌پذیر نیست. در جهان امروزه، با توجه به رشد روزافزون مهارت‌ها و تمایز یافتن و پیچیده‌تر شدن تخصص‌ها، بحث آموزش این موارد اهمیت فراوانی دارد. به‌ویژه نظر به شرایط حاکم بر جهان و گسترش هرچه‌ بیشتر فضای مجازی و فعالیت وسیع در این حوزه، افزایش آگاهی و ارائه و دریافت اطلاعات صحیح و کاربردی به مهم‌ترین دغدغه سازمان‌ها و مراکز آموزشی تبدیل شده و کیفیت آموزش اهمیت دوچندان یافته است. آموزش درست و ارائه خدمات آموزشی باکیفیت به‌شدت تحت تاثیر مدیریت صحیح مراکز آموزشی قرار دارد. عوامل بسیاری در افزایش کیفیت آموزشگاه‌ها تاثیر دارند از جمله گواهینامه‌های اعتباری که به‌نوعی تایید‌کننده کیفیت آموزشی مجموعه هستند. یکی از این گواهینامه‌ها گواهینامه ایزو است. در ادامه مطلب، به این گواهینامه و پروسه دریافت آن خواهیم پرداخت.

برای اطلاع از نحوه تاسیس انواع آموزشگاه ها میتوانید به مطلب زیر مراجعه فرمایید:

راهنمای تاسیس آموزشگاه

 

در این مطلب چه میخانیم:

  • ایزو (ISO) چیست؟
  • دریافت گواهینامه ایزو برای آموزشگاه
  • مزایای دریافت گواهینامه ایزو برای آموزشگاه
  • مراحل دریافت گواهینامه ISO

ایزو (ISO) چیست؟

برای آشنایی با گواهینامه ایزو مراکز آموزشی، باید در ابتدا تعریفی از ایزو در ذهن داشت. ایزو (ISO) گواهینامه اعتباری استاندارد بوده و واژه‌ای از ریشه یونانی ISOS به معنی برابری و یکسانی است. این کلمه همچنین عبارت اختصاری و مخفف سازمان بین المللی استاندارد سازی International Organization for Standardization است که با بررسی مطالبات کشورها و مطالعه قوانین آنها، مجموعه‌ای از استانداردها در موضوعات مختلف تدوین می‌کند تا سیستمی یکپارچه و بین‌المللی بر امور و فرایند‌ ارائه خدمات و تولید در سراسر جهان حاکم شود. ۱۶۲ کشور جهان از جمله ایران در این سازمان عضو هستند. استانداردهای این نهاد در هر موضوعی با کد اختصاری مربوط به آن تعریف می‌شود و هر سازمان یا شرکتی با دریافت گواهی یا گواهی‌های ایزو، تایید و تضمینی برکیفیت  خدمات ارائه‌شده خود ایجاد می‌کند. سازمان‌ها و نهادهای نماینده سازمان استاندارد بین‌المللی ایزو در کشورها، وظیفه صدور گواهینامه‌های ایزو را به شرکت‌ها و سازمان‌های درخواست‌کننده بر عهده دارند.

 گواهینامه‌های استاندارد‌های ایزو اغلب عمومی بوده و جز آن گواهینامه‌های اختصاصی نیز با توجه به هر موضوع تعریف و تدوین شده است. همچون گواهینامه‌ استاندارد شرکت‌های خدماتی، کارخانه‌های تولیدی، صنایع غذایی، مراکز درمانی، مراکز آموزشی، شرکت‌‌های پیمانکاری، صنایع نفت و گاز و مانند آنها. یکی از عمومی ترین گواهینامه‌های ایزو، گواهینامه ایزو ،۹۰۰۱ استانداردی جامع و عمومی  است که دریافت آن از سوی هر شرکت یا سازمان تاییدی بر کیفیت مدیریت آن سازمان است. این گواهینامه به‌نوعی برای تضمین رضایت مخاطب و تامین نیاز او طراحی شده است.

دریافت گواهینامه ایزو برای آموزشگاه

آموزشگاه‌ها و مراکز آموزشی نیز همچون دیگر سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌توانند این گواهینامه را دریافت کنند. مراکز آموزشی افزون بر گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ می‌توانند گواهینامه‌های تخصصی دیگری نیز دریافت کنند که هر یک از آنها تاکید بیشتری بر کیفیت خدمات آموزشی آن مراکز دارد. این گواهینامه‌ها عبارت‌اند از:

  • گواهینامه ایزو ۲۱۰۰۱ (استاندارد ایزو مراکز آموزشی)
  • گواهینامه ایزو۲۹۹۹۰ (استاندارد ایزو کیفیت آموزش)
  • گواهینامه ایزو IWA2 (استاندارد ویژه مراکز آموزشی)

بی‌تردید هر مرکز آموزشی برای دریافت گواهینامه‌های تخصصی یادشده باید سطح خدمات آموزشی خود را افزایش داده و محدودیت‌ها و حساسیت‌های بیشتری را در ارائه خدمات خود در نظر گیرد.

فعالیت‌های پیش‌نیاز برای دریافت گواهینامه ایزو در سازمان‌ها اغلب یکسان است که شامل ارتقای استادرهای کیفیت در مراحل تولید یا خدمات ارائه شونده است. ارتقای کیفیت مدیریت مراکز آموزشی، شناخت دقیق و درست از فرایند آموزش، استفاده از کارشناسان و کارمندان متخصص در حوزه‌های زیرمجموعه مدیریت آموزشی و نیز متخصصان هر گرایش آموزشی، نظارت بر کار مجموعه و آسیب‌شناسی روند آن، تمرکز بر آموزش کارکنان مجموعه و روزآمدساختن آگاهی و دانش آنان از جمله موارد مهم در ارتقای کیفیت مرکز آموزشی برای دریافت گواهینامه ایزو به شمار می‌روند.

دریافت گواهینامه ایزو چندین مزیت برای مراکز آموزشی دارد از جمله:

  • اطمینان‌ بخشی به مخاطب درباره کیفیت خدمات آموزشی ارائه‌شده.
  • داشتن امتیاز مثبت و برتری در رقابت نسبت به دیگر موسسات آموزشی.
  • ایجاد اطمینان در دانش‌ آموختگان و فارغ‌ التحصیلان مراکز آموزشی پس از پایان دوره و ورود به بازار کار.
  • بهبود و ارتقای کیفیت خدمات آموزشی.
  • ایجاد حس مسئولیت در مدیریت بهتر و کارآمدتر مراکز آموزشی.
  • زمینه‌سازی برای دریافت گواهینامه‌های بین‌المللی.

مراحل دریافت گواهینامه ISO

چنان‌که یاد شد پس از انجام اقدامات پیش‌نیاز برای ارتقای هرچه بیشتر کیفیت خدمات ارائه‌شده، می‌توان این گواهینامه را دریافت کرد.

 نخستین گام برای دریافت ایزو برای تمام سازمان‌ها و شرکت‌ها از جمله آموزشگاه‌ها و مراکز آموزشی انتخاب مرجع صدور گواهینامه  و نیز انتخاب مرجع اعتباردهنده صدور گواهینامه‌ها است. به همین منظور، می‌توان با جستجو در انجمن بین‌المللی اعتباردهندگان IFA، مراجع اعتباردهنده رسمی و معرفی‌شده در کشورهای مختلف را شناسایی کرد. هر یک ازاین مراجع خود چندین زیرمجموعه از مراجع صدور گواهینامه در کشورها دارند که می‌توان از طریق آنها گواهینامه ایزو را دریافت کرد. هزینه دریافت گواهینامه ایزو از مراجع صدور، نسبت به دریافت گواهینامه از مراجع اعتباردهنده رقم پایین‌تری را در بر دارد؛ اما روی‌هم‌رفته، هزینه دریافت گواهینامه ایزو به عواملی همچون تعداد کارکنان، اقدامات و نوع فعالیت سازمان متقاضی، نوع گواهی درخواست‌شده اعم از گواهینامه عمومی یا اختصاصی و مانند اینها بستگی دارد. برای یافتن اطلاعات دقیق از هزینه‌ها و جزئیات تفکیک‌شده کار، می‌توان در این مرحله از کارشناسان حقوقی مشاوره گرفت.

پس از ثبت درخواست، مستندات و مدارک سازمان از جمله طرح کلی سازمان، آیین‌نامه‌ها و روش‌های اجرایی در محل آموزشگاه یا مرکز آموزشی بررسی و ارزیابی می‌شود. در مرحله بعد، عملکرد سازمان طی بازدید از بخش‌های مختلف بررسی شده و فعالیت‌های مرکز آموزشی با استانداردهای مدنظر مطابقت داده می‌شود. در صورت وجود مغایرت با استانداردهای تعیین‌شده، مرکز آموزشی باید در مهلت مقرر اشکال موجود را اصلاح کند. پس از بررسی مجدد مجموعه و تایید نهایی، نهاد مرجع گواهینامه را صادر می‌کند. اعتبار گواهینامه‌ها سه ساله است که در سال دوم و سوم برای اطمینان یافتن از ادامه رویه مطابق با استاندارد، مراجع صدور فعالیت‌های مراکز را دوباره بررسی و ارزیابی می‌کنند.

سخن پایانی

چنان‌که یاد شد، دریافت گواهینامه ایزو گامی در جهت هم‌سویی با مجموعه استانداردهای بین‌المللی و سیستم یکپارچه آنها است. دریافت این گواهینامه در درجه اول تضمین کیفیت خدمات ارائه‌شده به مخاطبان است. در بحث آموزش و مراکز آموزشی که مخاطبان جایگاه اصلی و ویژه‌ای دارند، دریافت گواهینامه ایزو تاثیر بسیاری بر جذب اعتماد مخاطب و نیز اطمینان‌ بخشی‌ از سطح بالای خدمات آموزشی دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *